Educație europeană

IMG_2431– O să-i vindecăm. Le vom da să mănânce. Le vom ridica locuințe. Le vom oferi muzică și cărți. Îi vom învăța ce înseamnă să fii bun. Au învățat ura, pot prea bine să învețe bunătatea.

– Nu poți să-i dezveți de ură. E ca dragostea.

Romain Gary

În „Educație europeană”, Romain Gary împletește o poveste emoționantă din durere, iubire și teamă, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o pădure de lângă Wilno (Vilnius). Acolo, un grup de partizani încearcă să reziste în fața asaltului continuu al trupelor germane și să-și salveze, în același timp, umanitatea. Cel mai nou (și tânăr) membru al grupului este adolescentul Janek, pe care tatăl lui, doctorul Twardowski, l-a ascuns în pădure, după ce și-a pierdut ceilalți doi copii în luptă. Janek descoperă un colț pestriț de univers, format din studenți, ofițeri, frizeri, măcelari și avocați, oameni care n-au putut să privească de pe margine înfrângerea țării lor sau care și-au dorit să demonstreze ceva lumii ori lor înșiși.

Încă necopt, Janek nu înțelege la început de ce unii partizani își riscă viața pentru a se întâlni în taină cu femeia iubită sau de ce alții preferă îmbrățișarea morții în loc să primească ajutorul unui tată care s-a împrietenit cu inamicul pentru a-și salva afacerea. Conceptele precum onoarea, sacrificiul și patriotismul sunt vagi pentru el, până când își găsește, la rândul lui, lumina în noaptea fără sfârșit a războiului. Adolescentul descoperă muzica, una dintre cele mai tandre modalități de exprimare a umanității, visând cum va ajunge și el, atunci când luptele se vor sfârși, să creeze magie din îmbinarea sunetelor.

Janek se maturizează repede, trăiește emoția iubirii alături de Zosia, o copilă care renunțase la trupul ei în schimbul informațiilor primite de la inamici și îl cunoaște pe Dobranski, un tânăr prozator care scrie povești despre rezistența și curajul trupelor ruse în lupta de la Stalingrad. „Educație europeană” este chiar numele cărții pe care o pregătește Dobranski, un volum despre puterea ființei umane de a găsi un refugiu chiar și în cele mai grele vremuri, de a-și vindeca inima de ororile războiului, de a păstra un fir de speranță într-un ocean de ură și disperare…

 

 

Un gând despre „Educație europeană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s