Zmeie de hârtie

zmeieDragostea are geniu și are darul de a înghiți tot. În ce te privește, ai crezut că trăiești din memorie, dar ai trăit mai ales din imaginație.

Romain Gary

Imaginația este teritoriul lui Romain Gary. Scriitorul francez își construiește personajele cu o capacitate unică de a-și trăi viețile în vis, de a se desprinde de cotidian și de a-și duce luptele într-un plan al ideilor și al sentimentelor abstracte. Romain Gary scrie despre oameni care și-ar sacrifica întreaga existență pentru un ideal – indiferent că este vorba despre iubirea pentru o femeie care pare dispărută pentru totdeauna sau despre dragostea de țară, această materializare a speranțelor unui popor încercat de ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

În „Zmeie de hârtie”, îl întâlnim pe Ludo, un tânăr francez îndrăgostit de o poloneză care provine dintr-o familie aristocratică, într-o perioadă încă liniștită din istoria Franței, înainte să izbucnească războiul și să le fie sfărâmate toate visurile. Lila era, la rândul ei, o visătoare, închipuindu-și că va schimba lumea și că va urca pe culmi ale succesului pe care nimeni nu le-a atins încă. Povestea lor de dragoste este cea a unor copii care învață să zboare împreună, însă nu în același ritm. Dacă Ludo realizează imediat că iubirea lui pentru Lila nu se va sfârși vreodată, tânăra admite că nu știe să iubească… Aspirațiile ei sunt prea înalte pentru ceea ce îi poate oferi viața cu nepotul unui fost factor poștal din Normandia, în prezent confecționar de zmeie… Fără să realizeze, la prospețimea celor optsprezece ani ai ei, că speranțele din hârtie pe care le înalță pe cer unchiul lui Ludo sunt mai prețioase decât orice bogăție sau celebritate temporară.

Cel de-al Doilea Război Mondial îi trezește, însă, din reverie și îi aruncă brusc în lupta pentru supraviețuire. Despărțit de Lila, care rămâne blocată în Polonia invadată, Ludo intră în Rezistență, din dragoste pentru Franța și visând la reîntâlnirea cu femeia iubită. Eroismul celor care au continuat lupta pentru libertate și solidaritate atunci când întreaga Europă se înclina în fața unor puteri clădite pe disprețul față de umanitate este descris cu emoție și luciditate. Să nu uităm că Romain Gary însuși a luptat pentru Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind pilot în Forțele Aeriene Franceze Libere…

Romanul „Zmeie de hârtie” reprezintă, dincolo de dimensiunea romantică, o frumoasă personificare a patriotismului. Este o declarație de dragoste pentru Franța, pentru moștenirea ei istorică și culturală, pentru arta ei culinară, pentru oamenii care au rezistat în fața ocupanților chiar și atunci când părea că înfrângerea este ineluctabilă și definitivă. Este un elogiu adus speranței și sentimentelor eterne, o mărturisire emoționantă despre puterea iertării și despre vindecarea prin iubire… Pentru că, acolo unde războiul seamănă suferință și moarte, numai conservarea capacității de a iubi și a spera ne poate alimenta dorința de a supraviețui…

Ei bine, totul se întâmplă, spuse el, ceea ce dovedește că visătorii au uneori ultimul cuvânt și că nu toate visurile cad întotdeauna în nas.

Un gând despre „Zmeie de hârtie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s