Tentația de a fi fericit

tentatiaÎți petreci viața crezând că într-o bună zi se va întâmpla ceea ce speri, numai că ajungi să-ți dai seama că realitatea e mult mai puțin romantică decât crezi. E adevărat, uneori visele se prezintă la ușa ta, dar numai dacă ai avut grijă să le inviți. Altfel, poți fi sigur că vei petrece seara singur.

Lorenzo Marone

Viața este despre alegeri, regrete, așteptare, vise. Când suntem tineri, avem impresia că în fața noastră se află un infinit de posibilități, de moduri în care ne putem găsi fericirea, amăgindu-ne că am ales corect chiar și atunci când inimile ne sunt zdrobite pe asfalt fără ca cineva să observe sau să îi pese. Credem că avem timp. Sau doar sperăm că, până la urmă, „un suflet milos trece pe acolo și ne culege de pe jos”.

„Tentația de a fi fericit” este povestea unui septuagenar asocial care își trăiește viața într-o singurătate autoimpusă, chinuit de perspectiva conversațiilor de complezență sau implicării emoționale profunde. Cesare Annunziata nu are multe motive să fie fericit: a lucrat patruzeci de ani într-un domeniu pe care l-a detestat, a fost căsătorit cu o femeie pe care nu a iubit-o, a fost îndrăgostit fără să-și poată împlini iubirea. Însă în ziua în care o cunoaște pe Emma, o tânără victimă a violenței domestice, percepția lui despre viață și fericire se schimbă brusc. Scutul care îl împiedică să se atașeze de cei din jur cade, iar umanitatea lui răzbate dincolo de straturile de regrete și decizii greșite. Emma îi amintește că există și alegeri pentru care poți plăti cu viața, iar aceasta cred că este una dintre cele mai dureroase lecții pe care le poate primi un om.

Cesare primește târziu lecția empatiei, dar în viață nu contează momentul în care învățăm ceva, ci experiența în sine. Pentru mine, această lectură a fost una dintre cele mai personale și revelatoare pe care le-am avut în ultima perioadă, o aducere-aminte a miracolului de a trăi fără teamă, de a te bucura fără să plătești cu bucăți de suflet, de a iubi fără durere. Să fii fericit… este cu adevărat o tentație, de care cei mai mulți dintre noi fugim involuntar, temându-ne că nu ne vom permite prețul.

 

Un gând despre „Tentația de a fi fericit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s