Sfârşit de master

graduation-quotes-graduation-is-an-exciting-time-its-both-an-ending-and-a-beginning-its-warm-memories-of-the-past-and-big-dreams-foe-the-futureCel de-al doilea an de master a trecut chiar mai repede decât primul. Încă nu îmi vine să cred că am terminat cinci ani de facultate, că am scris şi susţinut două lucrări ştiinţifice de nota zece (le mulţumesc pe această cale doamnelor profesoare care m-au coordonat şi m-au încurajat în demersurile mele academice) sau că am învăţat atâtea lucruri noi şi interesante despre industria de carte şi despre marketingul editorial de la cei mai buni oameni din domeniu. Mă bucur că am dat o şansă Universităţii din Bucureşti pentru a-mi aprofunda studiile (după experienţa minunată oferită de SNSPA pe parcursul ciclului de licenţă) şi că am ales un program de masterat care m-a ajutat să evoluez din punct de vedere profesional şi să cunosc mai bine lumea fascinantă a cărţilor.

A fost un an în care mi-am îmbunătăţit competenţele de corectură şi redactare, în care am învăţat să editez manuale şcolare sau să traduc texte ştiinţifice, în care am dobândit noţiuni despre legislaţia şi politicile culturale din domeniul editorial şi în care am avut ocazia să cunosc foarte mulţi oameni extraordinari din această industrie: directori de edituri şi muzee, redactori sau ilustratori, membri ai echipei de organizare a Târgului Gaudeamus, coordonatori de Marketing şi PR sau traducători ai unor edituri importante din România. Am făcut din nou practică plătită, dar de această dată într-o editură cu profil generalist, care mi-a oferit oportunitatea de a învăţa cum se se organizează evenimentele culturale precum lansările de carte sau Târgul Internaţional Gaudeamus (în jurul căruia mi-am construit şi studiul de caz al lucrării de disertaţie), care este procesul de realizare a unui volum, cum se redactează materialele specifice de PR într-o editură şi cum sunt gândite campaniile de comunicare într-un domeniu cu atât de puţine fonduri disponibile cum este cel editorial.

Sunt fericită că am absolvit un masterat care mi-a pus în evidenţă creativitatea şi pasiunea pentru cărţi, că am învăţat atât de multe lucruri importante într-un timp aşa scurt și că am evoluat din punct de vedere personal și profesional. Ce urmează? Probabil voi lăsa viața să mă surprindă. Și sper că voi avea oportunitatea să aplic și la locul de muncă tot ce am învățat în cadrul instituțiilor de învățământ superior pe care le-am absolvit, dar și în cadrul internshipurilor avute până acum. Și mai sper că, prin influența pe care fiecare o exercităm în rețelele noastre de prieteni, să schimbăm

mentalitatea generațiilor viitoare în legătură cu industria culturală și cu importanța pe care ar trebui să o aibă lectura în viețile tuturor, astfel încât să ne aflăm din nou pe o pantă ascendentă în ceea ce privește vânzările cărților în România, iar un bestseller să nu se mai vândă în doar câteva mii de exemplare (aceasta a fost și concluzia lucrării mele de disertație). 🙂

Să citim mai mult și să petrecem mai puțin timp online. Viața începe dincolo de ecranul laptopului, telefonului sau computerului personal. Se spune că avem atâtea vieți câte cărți citim. Haideți s-o facem pe fiecare dintre ele memorabilă!  😀

4 gânduri despre „Sfârşit de master

 1. Bună, Amaya! Mi-aș dori și eu să urmez acest program de master, dar sunt căsătorită și am un copil de 1,4 ani, din această cauză vreau să știu care este orarul: sunt ore de dimineață până la amiază sau până seara? Mulțumesc anticipat!

  Apreciază

  1. Bună, Silvia! Eu am avut ore numai după-amiaza, de la 2 sau 4 până la 6 sau 8 seara. Mie mi s-a părut destul de lejer programul pentru că în fiecare semestru aveam măcar o zi liberă în timpul săptămânii (de obicei vinerea sau lunea), profii erau înțelegători dacă nu ajungeai chiar la toate orele, iar cursurile aveau un caracter extrem de aplicativ: nu prea am avut examene scrise, ci doar referate, prezentări, proiecte editoriale… Îți las un link către orarul de anul acesta ca să-ți faci o idee despre cum ai avea orele: https://litere.ro/wp-content/uploads/2018/10/TPE.pdf Eu îți urez mult succes, iar dacă mai ai întrebări despre acest program de master, îți voi răspunde cu mare plăcere! Zi frumoasă!

   Apreciază

   1. Mulțumesc mult pentru răspuns! Mai am o mică curiozitate: activezi în domeniul editorial? Când cautai un post de muncă, angajatorii cereau neapărat acest master? Eu întreb, deoarece am lucrez la o editură din Chișinău în calitate de redactor și mă voi stabili la București și vreau să înțeleg dacă este absolut necesar să fac masterul în discuție. Să ai o zi frumoasă!

    Apreciază

   2. Acum lucrez în departamentul de Comunicare al unei instituții publice din România, mai exact sunt editor conținut online, dar am lucrat în câteva edituri și instituții de cultură în timpul masterului și ulterior. Nu mi-a cerut nimeni să am acest master în mod obligatoriu, știu că erau câteva edituri care menționau în cerințele de ocupare a postului că ar fi un avantaj să îl avem, dar în principiu contează experiența și/sau abilitățile editoriale. Dacă deja ești redactor într-o editură, clar ai și abilități, și experiență, deci nu cred că vei întâmpina dificultăți în găsirea unui loc de muncă. În schimb, dacă urmezi acest master, vei avea conexiuni în majoritatea editurilor importante din București și acest lucru poate fi un avantaj pe termen lung – am colege care s-au angajat în edituri în urma recomandărilor unor profesori sau în urma stagiilor de practică pe care le-am avut încă din primul an. Indiferent de decizia pe care o vei lua, eu îți urez mult succes și o tranziție cât mai ușoară în noua viață din București!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s