Despre cărţi

booksÎmi doresc de mult timp să scriu un articol despre tot ceea ce am învăţat teoretic şi practic la masteratul pe care îl urmez: Teoria şi practica editării. De asemenea, aş fi vrut să vorbesc mai mult despre cele două luni de internship în cadrul unei edituri cu profil sportiv din Bucureşti. Chiar dacă a trecut aproape un an de atunci, cred că ar fi bine să ofer totuşi nişte informaţii despre experienţa pe care am trăit-o acolo, pentru a putea compara mai bine realitatea dintr-o organizaţie cu ceea ce învăţ la facultate.

Am început internship-ul pe 11 august, împreună cu o colegă care se ocupa de Web Development. Eu scriam articolele pentru blogul şi pagina de Facebook a editurii, iar colega mea realiza partea de web & graphic design. Pot spune că am fost norocoasă că am lucrat cu ea deoarece ne completam foarte bine şi hotăram împreună absolut tot ce apărea pe site. În primele zile, mă gândeam că am job-ul perfect: citeam cărţile apărute la editură şi încercam să le promovez apoi prin intermediul articolelor pe care le concepeam pentru blog. La început, directoarea editurii voia să avem o revistă online, care să apară o dată pe săptămână şi să conţină 16 secţiuni diferite. Totul a rămas însă la stadiul de idee, din motive mai mult sau mai puţin justificate. După vreo 2-3 săptămâni, patroana ne-a anunţat că renunţă la dorinţa de a avea o revistă şi că ar vrea să publicăm în continuare pe Facebook şi pe blog.

Nu m-a deranjat foarte tare această schimbare de plan, dar pe colega mea da. Ea a plecat prima, la aproximativ o lună după ce am început internship-ul, fiind dezamăgită de lipsa de interes a directoarei şi de inexistenţa unui contract între noi şi editură. Pentru că da, am avut două luni de muncă plătită fără să primesc nimic: nici contract de muncă, nici de voluntariat, nici de colaborare. Motivul pentru care eu am rămas era simplu: am vrut să mai acumulez un pic de experienţă şi să închei colaborarea cu editura într-un mod onest, la momentul potrivit. În plus, îmi plăcea oarecum să muncesc acolo şi să-mi duc la bun sfârşit toate sarcinile. A fost o provocare pe care am apreciat-o întrucât m-a ajutat să înţeleg mai bine cum funcţionează, de fapt, o editură.

Însă, după două luni de internship şi un weekend pierdut încercând să vând cărţi la un maraton, am hotărât să plec. Nu ştiu dacă a fost cea mai bună decizie, dar am simţit că cel mai bun lucru pentru mine era să mă concentrez asupra masteratului pe care îl alesesem. Directoarea editurii mi-a propus să continui, însă fără niciun contract, fără nicio dovadă legală a muncii mele acolo. Cum puteam să fiu sigură, în acele condiţii, că tot efortul meu avea un sens?

Aşa că am ales facultatea. Şi cred că a fost o alegere extraordinară. Am învăţat, pe parcursul acestui an, o mulţime de noţiuni teoretice în legătură cu domeniul editorial pe care am avut şi ocazia să le aplic: am realizat o ediţie critică a unui jurnal, am conceput un dosar de receptare pentru opera lui Emil Cioran, am tradus şi redactat fragmente dintr-un text literar în limba engleză, am analizat structura retorică a prezentărilor de carte dedicate autorilor debutanţi şi consacraţi de la Editura Humanitas, am realizat eu însămi astfel de prezentări, precum şi texte de coperta a IV-a, am învăţat cum să scriu un articol destinat publicării în presa culturală, dar şi cum să corectez un text. Însă cel mai important lucru pentru mine a fost acela că am învăţat cum să promovez o carte – motivul pentru care am şi ales acest masterat şi nu altul. Am învăţat cum să adaptez conceptele pe care le-am asimilat, de-a lungul timpului, din zona comunicării, marketingului, relaţiilor publice sau publicităţii la realitatea specifică unei edituri. Şi am reuşit. Am reuşit să evoluez, să-mi testez limitele şi să mi le depăşesc. Am reuşit să mă cunosc mai bine, să îmi descopăr noi aptitudini şi să mi le perfecţionez pe cele deja ştiute. A fost un an extraordinar, intens şi plin de reuşite. Urmează unul şi mai greu, în care va trebui să redactez din nou o lucrare de dimensiuni mari şi să retrăiesc emoţiile unui examen de absolvire. Până atunci, însă… cred că mă pot bucura de vacanţă. 🙂

2 gânduri despre „Despre cărţi

  1. Hei. Ce chestie, tocmai mi-am ales și eu ce cursuri de master să urmez, două, de fapt, sper că o să-mi iasă. Și unul dintre ele este chiar Teoria și Practica Editării. Cel de la Litere, nu? Poate ai timp cândva să-mi povestești mai multe, pe mine mă tot întreabă lumea care e legătura cu Relații Internaționale (ce termin eu) și nici eu nu sunt convinsă că există vreuna. Însă cum eu sunt implicată de doi ani într-un proiect editorial, nu știu, mi-am găsit pasiunea asta. Și mă gândesc că tot lucrurile făcute din pasiune ies mai bine, dar, cine știe, poate sunt încă o idealistă.

    Apreciază

    1. Bună! Mă bucur să aud că ţi-ai dori să urmezi acest masterat! Consider că e o alegere extraordinară, mai ales că eşti deja implicată într-un proiect editorial. Şi eu tot din pasiune am ales masterul de Teoria şi practica editării (nu cred că suntem idealiste dacă gândim aşa, ci pur şi simplu ne dorim să facem ceea ce ne place nouă), am vrut să mă specializez într-un anumit domeniu şi să schimb un pic mediul universitar cu care eram obişnuită. Am colege care urmează două masterate în acelaşi timp, deci nu cred că vei avea o problemă cu acest lucru, doar că va trebui să îţi împarţi cumva cursurile la care vei fi prezentă (ele fac ceva de genul: jumătate de semestru vin la orele de aici, jumătate la celălalt master). Nu contează foarte mult facultatea pe care o termini când alegi un master de editare (noi suntem absolvenţi de Comunicare şi relaţii publice, de Istorie, de Jurnalism, de Teatru, de Filosofie şi de Litere), ci doar dorinţa ta de a aprofunda acest domeniu şi de a învăţa ceva practic şi util (în opinia mea :D). Ce master ai dori să mai urmezi? Te pot ajuta cu orice informaţii ai nevoie (îmi poţi scrie pe adresa de e-mail ana_maria_8992@yahoo.com). Îţi doresc o seară frumoasă şi multă baftă în ultimul an de facultate!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s